Megemlékezés Mohácson is

Megemlékezés Mohácson is

Pávkovics Gábor

Mohácson is megemlékeztek a kommunista diktatúra áldozatairól. Pávkovics Gábor a település polgármestere a Facebook oldalán is megemlékezett a múltról.

Egy kiemelkedő jelentőségű országgyűlési határozatnak köszönhetően húsz éve mindig ezen a napon, február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól.

Kovács Béla kisgazda párti politikus éveken át tartó pokoljárása ugyanis 1947. február 25-én vette kezdetét. Ki mert állni a hatalmat mindenáron, minden eszközzel megkaparintani akaró kommunisták ellen, ezért a Szovjetunióba hurcolták, a Gulagon majd egy börtönben raboskodott.

Személyes sorsa szimbolikus erővel bír, hiszen rámutat a tényre: a kommunisták a hivatalosan hirdetett propagandával szemben nem törekedtek demokráciára, igazságosságra, egyenlőségre, párbeszédre. Sem Magyarországon, sem másutt a világon.

A kommunista diktatúra idején a hétköznapokat átjárta a rettegés. Az emberek bizalmatlanná, gyanakvóvá váltak. Senki nem tudhatta, ki, mikor, miért jelenti fel. Sokszor akár egy koholt vád is elég volt, és minden odalett.

A párt ökle bármikor odacsaphatott. Még a rendszer működtetői, haszonélvezői sem érezhették magukat biztonságban: ha az érdekek úgy kívánták, egyik napról a másikra válhattak belső ellenséggé.A büntetés: vagyonelkobzás, kínzás, börtön, kitelepítés, munkatábor, halál.A becslések szerint a kommunizmus áldozatainak száma világszerte eléri a 100 millió főt.

Magyarországon Rákosi Mátyás idején egymillió embert vontak ügyészi eljárás alá, és minden második ellen vádat emeltek. A Kádár-rendszer kezdeti éveiben számos koncepciós per zajlott, 1956 megtorlásaként pedig közel 400 embert végeztek ki.

A mécses ma mindnyájukért lobog. Lobog az elvett életekért, a tönkretett sorsokért, az összetört csontokért és a megnyomorított lelkekért.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk 🏴🕯 // Egy kiemelkedő jelentőségű országgyűlési határozatnak…

Közzétette: Pávkovics Gábor – 2021. február 25., csütörtök

Címlapfotó: Pávkovics László Facebook oldala

Szóljon hozzá!

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .