Eladó Magyarország egyik leghíresebb pezsgőgyára

Eladó Magyarország egyik leghíresebb pezsgőgyára

Pécs szívében található Littke Palace története és hagyományai közel 150 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A 2,1 milliárd forintos vételárért nem csak egy pezsgőgyárat és 2km hosszúságú pincét, hanem egy modern rendezvényközpontot is kap az új tulajdonos és nem utolsósorban Magyarország egyik leghíresebb és legrégebbi pezsgőkészítő család hagyományát is tovább viheti.

A Littke család

A dinasztiaalapító Littke Lőrincnek (1809–1879) Taitl Johannával kötött házasságából négy fia és egy leánya született. A Littke-pezsgő kulcsembere nem Littke Lőrinc, hanem két fia, Littke János és Littke József volt, de a pezsgőkészítés alapötlete feltételezhetően Littke Lőrinc nevéhez fűződik, aki Champagne-ba küldte fiát, Littke Józsefet, hogy megtanulja a nagy hírű francia pezsgőgyártás alapjait.

Dom Perignon és Champagne

Dom Perignon barát (1638-1715) a champagne-i Hautvillers város bencés apátságának pincemestereként folyton kísérletezett a jobb minőség és az újszerűség érdekében. Egy pincéjében felejtett borospalackban utóerjedt a nedű, s az erjedési szénsavat megtartva nagyon kellemes itallá változott. Találmányát ezután tovább tökéletesítette.

Miután a nagy titok az apátsági pincéből felszínre került, először egyes champagne-i borkereskedők, majd távolabbi gazdák is pezsgő készítésére adták a fejüket. A pezsgő elterjedését jelentős mértékben elősegítették a napóleoni háborúk. A szövetkezett hatalmak hadseregei 1814-ben, amikor Franciaországban voltak, átvonultak Champagne-on, és az ottani pezsgők tartalmát nagyon alaposan „tanulmányozták”.

A francia pezsgő Pécsett

A francia pezsgőgyártási technológia a kezdetekben ugyancsak nagy gondokat okozott a Littke családnak, de a kitartó munka meghozta a gyümölcsét. A Littke-pezsgőgyárat a tradicionális francia pezsgő készítése tette naggyá és emelte Európa élvonalába.

Kezdetekben a francia eljárással, mustból készítették a pezsgőt. Littke József korszerű pezsgőgyárában 1884-ben már másképpen készült a hagyományos francia pezsgő. A kiindulási pont már nem a must volt, hanem a kitűnő pécsi, villányisiklósi és más baranyai borok mellett Erdélyből származó rizling és burgundi szőlőfajták.

A gyár igazi fellendülését az 1870-es években folyó orosz–török háborúk segítették kibontakozni. Az elhúzódó háborúkban az orosz táborban elfogyott a pezsgő, és ezt a pécsi Littke cég ügyesen kihasználta. Sokkal közelebb volt a harctérhez, mint a francia konkurencia, és mivel minősége hasonló volt, azonban jóval olcsóbb, így a gyár az akkori Magyarország vezető pezsgőgyárává fejlődött.

1891. június 22-én nagy megtiszteltetés érte Littke József pécsi pezsgő gyárost. I. Ferencz József, „ő császári és apostoli királyi felség” Pécsre látogatása alkalmával látogatásával tisztelte meg üzemét. Kíséretében ott volt Frigyes főherceg és az akkori politikai élet több méltósága is.

1892 decemberében Littke József újabb királyi kegyben részesült, cége a magyar pezsgőgyárosok közül elsőnek megkapta a „Császári és királyi udvari szállító” címet.

Mit kap az új tulajdonos a 2,1 milliárdért?

A komplexumhoz tartozik egy 2017-ben épített, 600 négyzetméter alapterületű és 5 méter belmagasságú konferencia terem, ami 300 fő befogadására is alkalmas. A konferenciateremben van egy 20 négyzetméter nagyságú vetítőfalon kívül profi hangosítás és keverő pult is.

A 40 fő befogadására képes a 170 négyzetméter nagyságú borkóstoló teremben az elegancia és a kényelem összhatása mutatkozik, amely a látogatóközpont pincéjét tükrözi. A borkóstoló üzleti vacsorákra, családi és baráti összejövetelekre is megfelelő helyszín tud lenni.

A borszeretők nagy kedvence a pince látogatás. A borok közelebbi megismerkedésére add lehetőséget a 2 km-es hosszúságú pince. Magyarországon az egyik leghosszabb egybefüggő pincerendszer, melynek különös jellemzője, hogy télen-nyáron is 14 celsius fokos a levegő hőmérséklete, így a nyári látogatás igazi hűsítő élmény is egyben.

A látogató központ alatt elnyúló pince 5 szintet foglal magába. 5 különböző egyre mélyebb és mélyebb szintre jutunk a túra folyamán. Az utolsó előtti szinten a 4.-en található a két leghosszabb ágazata, 1-1 km hosszú nyugati és déli ágat takar. Ezen kívül pedig több rövidebb, de annál különlegesebb ág található a földalatti „városban”. A pince járatok hatalmasak és tágasak, olyannyira, hogy régen szekerek és kocsik közlekedtek a járatok között.

A híres pezsgőház étterem a komplexum részét képezi. Az étterem többféle stílust képvisel, mindig célcsoporthoz igazított ételkínálattal és különleges, tematikus vacsora eseményekkel várják vendégeiket. Egy különleges kávézó és ajándékbolt is várja az ide látogatókat, ahol a Littke paletta összes bora és pezsgője is megvásárolható.

Az étterem felett van egy rezidenciai részleg, ahol 5 hatalmas iroda és 11 szoba, 3 fürdőszoba található. Nemrég lett kialakítva egy szállodai részleg, ahol 15 szállodai szoba van. 2-3 ágyas szobák, bútorokkal felszerelve. A pécsi Littke Palace keresi új tulajdonosát, aki a hagyományokat megbecsülve viseli gondját ennek a gyönyörű örökségnek.

Forrás

Szponzorált tartalom

Válogatás a megveszLAK legfrissebb Baranya megyei ingatlan hirdetéseiből

  • Eladó lakás Pécs, 19 500 000 Ft
    on 2021.10.18. at 00:10

    2 szobás 2. emeleti lakás eladó Pécsen a Csikor Kálmán utcában! Az épület külső szigetelést kapott 2019-ben. A lakásban minden nyílászáró ablak műanyagra redőnnyel, szúnyoghálóval, a bejárti ajtó 12 ponton záródó acél biztonsági ajtóra lett cserélve. A fürdőszoba felújítása vízvezetékcserével 2…

  • Eladó lakás Pécs, 16 500 000 Ft
    on 2021.10.18. at 00:10

    Keleti városrészben, a Corvin Ottó utcában eladó egy szép állapotú, felújított, megkímélt, 1. emeleti lakás! Az ingatlan egy tégla építésű társasházban található, parkosított környéken. A lakás fürdője és konyhája szépen felújított, nyílászárók műanyagra cserélve, minden ablakon szúnyogháló és e…

További híreink

Szóljon hozzá!

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .