Ausztriába megérkezett az Európai Unió járvány utáni helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része

Ausztriába megérkezett az Európai Unió járvány utáni helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része

Ausztriába megérkezett az Európai Unió járvány utáni helyreállítási csomagjának első, 450 milliós része – jelentette be Werner Kogler alkancellár szerdán Bécsben a Gernot Blümel pénzügyminiszterrel és Karoline Edtstadler európaügyi miniszterrel a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón.

    Ausztria helyreállítási tervét – melynek alappilléreit jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik – júniusban fogadta el az Európai Bizottság.
    Az európai uniós úgynevezett “Next Generation EU” helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel. A most beérkezett 450 milliós kifizetés tulajdonképpen előleg, amint a beruházások elérik az úgynevezett “mérföldköveket”, a további pénzeszközök folyamatosan érkeznek majd.
    Kogler kijelentette, Ausztria a támogatás minden egyes centjét le fogja hívni, és a hazai pénzeszközök hozzárendelésével az a cél, hogy az ország erősebben kerüljön ki a koronavírus-válságból, mint amilyen állapotban a válság előtt volt. “Az osztrák helyreállítási csomag – amellett, hogy “túlteljesíti” a szigorú követelményeket – egy jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de remélhetőleg az Európai Unió számára is” – tette hozzá az alkancellár.
    Az ökológiai, digitalizációs és klímabarát projektek – az épületszanálásoktól kezdve a vasúthálózat bővítésén át a szélessávú internet teljeskörű kiépítéséig – és a jövőorientált gazdasági ágak támogatása a gazdaság szerkezeti reformjának és egyúttal növekedésének a garanciája – hangsúlyozta a zöldpárti politikus.

Az európaiak határozott fellépést várnak az EU-tól és a tagállamok kormányaitól, hogy egy, a válságoknak jobban ellenálló Európát építsenek, mondták a képviselők az április 16-i vitán.

Az EP-képviselők az Ursula von der Leyennel és Charles Michellel folytatott vita során hangsúlyozták, hogy a szolidaritás erősítésére, és ambiciózus, új megoldási javaslatokra van szükség ahhoz, hogy Európaújjá tudjon épülni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk után.

David Sassoli ülésnyitóbeszédében úgy fogalmazott:

„Erősebben, stabilabban és jobb pozícióban akarunk kijönni ebből a válságból, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni a jövőbeni válságokat… Kulcsfontosságú, hogy koordináltan oldjuk fel a kijárási korlátozásokat, ahogy az is, hogy kijelöljük az utat a talpra álláshoz… hogy elkerüljük a visszaesést, vagy a pusztító válsághoz”.

Szóljon hozzá!

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .